Lifestyle - podróże, moda, sztuka, dizajn, gadżety, film i muzyka

Wortal lifestyle'owy TIQINI. Kochasz kulturę, sztukę, modę? U nas znajdziesz codzienną dawkę ciekwych informacji, które zmienią twoje życie.

Ostre podniebienia Madziarów

Napisane 22.10.2020 przez admin

Tagi: kulinaria, podróże,

Polecane: agregator sss

Nikt dokładnie me wie, ile restauracji, kawiarni, piwiarni i winiarni działa w Budapeszcie. Prawdopodobnie jest ich około 5 tys. Każdego dnia powstają nowe, a inne są zamykane. Stolica Węgier jako scena kulinarna jest dość różnorodna. Oprócz restauracji, które oferują przede wszystkim dania kuchni węgierskiej, istnieje wiele lokali z kuchnią międzynarodową. Właściwie gastronomiczna oferta Budapesztu obejmuje potrawy typowe dla niemal każdego zakątka świata. Wprawdzie kuchnia węgierska uchodzi za ciężką i tłustą, a więc niezdrową, jednak nie dotyczy to wszystkich potraw. Trzeba pamiętać, że w kuchni ludowej drogie dania mięsne pojawiały się na stole wyjątkowo. Świadectwem bezmięsnej (lub z niewielką ilością mięsa) sztuki kulinarnej na wysokim poziomie są najróżniejsze gotowane i doprawione kwaśną śmietaną warzywa, dania z ziemniaków i naturalnie niezrównane leczo z duszonych świeżych cebul, pomidorów i papryki. Potrawy uchodzące dziś za typowo węgierskie pojawiły się dopiero pod koniec XIX w. Podstawą wielu klasycznych dań kuchni węgierskiej jest cebula podduszona na smalcu, do której dodaje się dużą ilość papryki, doprawiając całość kwaśną śmietaną Od kilku lat zwiększa się jednak zużycie oleju słonecznikowego jako tłuszczu zdrowszego. Popularne jest mięso wieprzowe - panierowane i smażone albo lekko przysmażone na smalcu i cebuli. a następnie gotowane z zawiesistymi sosami. Warzywa, surówki i sałatki nadal traktowane są jako nowość. Do niedawna jedynymi jarzynami serwowanymi do obiadu były pikle (kapusta, papryka, buraczki) lub mieszanki warzyw w occie. Coraz częściej jednak w wielu lokalach w kartach dań pojawiają się surówki sezonowe np. z pomidorów czy ogórków. W węgierskiej kuchni można odnaleźć ślady wielu obcych wpływów włoskich, tureckich, austriackich, niemieckich, czeskich i słowackich oraz serbskich i chorwackich. Przygotowywane w wielu wariantach kluski są odmianą gnocchi, które włoscy handlarze sprowadzili na Węgry w epoce renesansu. Słowakom kuchnia węgierska zawdzięcza zamiłowanie do kwaśnej śmietany, a Żydom m.in. niektóre potrawy z ryb i gęsi. Paprykę, bądź co bądź znak firmowy kuchni węgierskiej, Madziarzy mogli przejąć od Turków w czasie panowania osmańskiego jako "przyprawę biednych ludzi" - nazywa się ją przecież tureckim pieprzem (torokbors). w połowie XIX w. sproszkowanej papryce o różnej ostrości udało się zrobić karierę jako uniwersalnej przyprawie. Panuje powszechne przekonanie, że kuchnia węgierska jest nadzwyczaj pikantna, gdyż kocha się w ostrej papryce. Tak naprawdę Węgrzy doprowadzili do wirtuozerii wykorzystanie kulinarne papryki, ale głównie szlachetnych słodkich odmian.

Polecane: agregator sss

Polecane: Kanały RSS

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni artykuł:Noclegi w Budapeszcie
Następny artykuł:Styl Lechnera

Ubrania na miarę - damskie i męskie!

Ubrania szyte na miarę to spełnienie marzeń wielu eleganckich Pań. Idealnie dopasowany krój do naszego ciała, perfekcyjne wykończenie oraz indywidualnie dobrany rodzaj materiału gwarantują najwyższy komfort noszenia i użytkowania ubrań. Podwaliny mody to krawiectwo i szycie ubrań na miarę. W dawnych czasach wbrew obiegowym opiniom przykładano

Czytaj więcej...

Losowy

Spodnie damskie

Poprawki krawieckie spodni damskich - szyte na miarę. Salonik krawiecki w Warszawie.Warszawa - Krawcowa i poprawki krawieckie - Spodnie damskie listonoszki szyte na miaręOferujemy szycie i poprawki krawieckie spodni damskich (listonoszki). Każda usługa jest wyceniana indywidualnie po konsultacji zamówienia w naszym saloniku.Usługa z dojazdem

Czytaj więcej...